Lipcse

Lipcse, Németország keleti részén található, a szász szövetségi tartomány legnagyobb városa. Nevének jelentése: „Ahol a hársfák állnak”.

Az első írásos bizonyíték a városról 1015-ből származik, majd 1165-ben a kereskedelmi jogot is megkapta. A város nagy hangsúlyt fektetett mind a kulturális, mind a művészeti téren való fejlődésre, ezt az iskolái, egyeteme, könyvtára, és számos híres múzeuma, sok tudományos és művészeti társulata bizonyítja.

A város múltjába tekintve sok nagy ütközettel találkozhatunk, mint például a Napoleoni háborúk legnagyobb csatájával. Németorszag első vasúthálózata is e varos nevéhez fűződik, amit 1839-ben adtak át és Drezdaval kötötte össze. Lipcse ma a világ egyik legnagyobb könyv és prémkereskedelmi központja. Mivel fontos, úgynevezett „útkereztezési” ponton fekszik a város, gyorsan fejlődhetett. A 19. század végére Lipcse lakossága ugyancsak megnőtt, 100 000 főt tudhatott magának, késobb a megalakult Kelet-Námetország második legnagyobb városa lett.

Lipcse Németország legrégibb kereskedővárosa. A vásárcsarnok épületát pedig sokan a város legszebbjének tartják. Ezen kívűl még sok „nagy” látványossága van, mint például Európa legnagyobb pályaudvara, Németország legnagyobb futballstadionja, szintén Európa legnagyobb pénzügyi igazgatósága, szép múzeumok és sok gyönyörű park is található ebben a városban.

Hires emberekben sem szűkölködött a város, ugyanis Johann Sebastian Bach, Friedrich Schiller és Goethe neve is ide kapcsolható. Lipcse számos fesztiválnak és koncertnek ad otthont, melyeknek vagy kulturális hátterük van, vagy csak a szórakozásért lettek megszervezve.

 

Lipcse

 

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s